Mezonic Oslo
Mezonic Oslo
Mezonic Porsgrunn
Grepi Plast
Pavels Innovation
+47 476 60 111 Mandag - Fredag 09:00 - 17:00 Akersgt 7, 0158 Oslo
+47 476 60 111 Mandag - Fredag 09:00 - 17:00 Hydrovegen 19, 3933 Porsgrunn
+47 476 60 111 Mandag - Fredag 09:00 - 17:00 Hydrovegen 19, 3933 Porsgrunn
+47 476 60 111 Mandag - Fredag 09:00 - 17:00 Hydrovegen 19, 3933 Porsgrunn

Sprøytestøping

Produksjon med komplisert geometri og høye krav til overflatefinish.

Sprøytestøping er en produksjonsmetode som benyttes ved masseproduksjon av plastprodukter. Skal du produsere et produkt med komplisert geometri, eller har høye krav til overflatefinish, kan dette være riktig metode for deg.

Vi må som regel ta hensyn til foretrukket produksjonsmetode underveis i produktutviklingen. I den siste fasen – design for produksjon – tilpasser vi til de helt spesifikke forholdene knyttet til produksjonsmetode. For sprøytestøping kan det blant annet inkludere å legge til materiale for å redusere krymp og vridninger, samt å legge inn en slippvinkel på overflater slik at det er mulig å få produktet ut av formen.

Deretter iverksettes prosessen med å utvikle et formverktøy, ofte referert til som støpeform. Denne produseres som regel i CNC-maskinert høykvalitets stål. Når formverktøyet er ferdig utviklet, er det klart for prøvekjøringer. Slike prøvekjøringer fører nesten alltid til behov for finjustering av formverktøyet.

Under produksjonen smeltes plastpellets til en komprimert væske, som sprøytes inn i støpeformen gjennom formens kanalsystem. Plasten får tid til å avkjøles og størkne, før det trykkes ut en ferdig støpt del. Denne delen av prosessen er veldig effektiv og er en automatisert del. Det kan ta bare opptil noen sekunder å produsere en del.

Det finnes mange tusen forskjellige varianter av termoplaster som kan benyttes for sprøytestøping, der materialegenskapene påvirkes gjennom ulike former for tilsatsfaktorer. Dette gir en enorm grad av tilpasning og fleksibilitet. De mest vanlige kategoriene av plast benyttet er: polyetylen (PE), polypropylen (PP), polystyren (PS), polyamid (PA, ofte referert til som nylon), polykarbonat (PC) og akrylnitril-butadien-styren (ABS).  Det benyttes ofte etterbehandlingsmetoder hvor teksturer kan legges til.

Når anbefaler vi å benytte sprøytestøping?

Vi anbefaler våre kunder å benytte denne metoden når det skal produseres store volumer. Det å utvikle formverktøy er en tidkrevende prosess som innebærer en oppstartskostnad. Det er likevel mange fordeler ved å benytte seg av denne produksjonsteknikken. Når du har utviklet verktøyformen kan den benyttes gjentatte ganger og som regel trenger du bare produsere én støpeform. Det er derfor mer økonomisk lønnsomt å velge denne metoden når du skal produsere store serier. Hvis det skal produseres mindre serier, anbefaler vi å benytte produksjonsmetoden vakuumforming.

Sprøytestøping
Sprøytestøpte produkter

Hvilke produkter egner seg for sprøytestøping?

Sprøytestøping egner seg for små og store produkter, fra 1 mg til 60 kg. Teknikken benyttes for alt fra emballasje til bildeler. Vi sprøytestøper produkter til disse markedssektorene: dagligvare, hotell, restaurant og catering, industri og miljøteknologi, farmasøytisk industri, medisinsk utstyr, bygg og anlegg, offshore og subsea, forbrukermarkedet, elektromekanisk industri, renovasjon og gjenvinning.

Hvis det er nødvendig for produktets funksjon, kan det også kombineres flere teknikker og settes sammen flere deler til et komplett produkt. Produktet Arjonstop, som vi har utviklet, er et godt eksempel på det. Det brukes 18 formverktøy for å produsere alle plastdelene, i tillegg består den av deler som ikke er produsert i plast: motor, elektronikk, koblinger og trykktransducer. Kulen i midten er svært hard og har høy dimensjonsstabilitet fordi den er sprøytestøpt i polyphenylsulfone (PPS). Standard rørtilkoblinger på ventilen er laget i trekvart-tom rustfritt stål, som er montert i ventilen ved hjelp av avansert induksjonssveising.

Ønsker du å høre mer om sprøytestøping?

Vi er eksperter på disse områdene innen produksjon

Sprøytestøping

Produksjon med komplisert geometri og høye krav til overflatefinish.

Formverktøy

Formverktøy utvikles når det skal produseres store serier.