Mezonic Oslo
Mezonic Oslo
Mezonic Porsgrunn
Grepi Plast
Pavels Innovation
+47 476 60 111 Mandag - Fredag 09:00 - 17:00 Akersgt 7, 0158 Oslo
+47 476 60 111 Mandag - Fredag 09:00 - 17:00 Hydrovegen 19, 3933 Porsgrunn
+47 476 60 111 Mandag - Fredag 09:00 - 17:00 Hydrovegen 19, 3933 Porsgrunn
+47 476 60 111 Mandag - Fredag 09:00 - 17:00 Hydrovegen 19, 3933 Porsgrunn

Hva er en prototype? – Hva skal den brukes til og hvorfor?

En guide til å komme i gang med din første prototype

Hva er en prototype? En prototype er et førsteutkast av ditt nye produkt. Formålet med å produsere prototyper er å sjekke passformer, om løsningen vil fungere og «validere designet». Selve produktideen testes også så langt som det er mulig, før man for alvor setter i gang med å industrialisere produktet.

En prototype er noe man gjør før produksjon settes i gang. Da blir det enklere å se for seg hvordan det faktisk kommer til å se ut og hvordan det skal brukes. Det gjør det også lettere å se om det kan være lurt å gjøre endringer ut fra slik man først har sett for seg at produktet skal bli.

Første eksempel på hva er en prototype: Her har vi gjort en tidligfase 3D-print for å verifisere design, ha modell til planlegging og design av emballasje. Dette gjør vi på et tidlig tidspunkt sånn at det er klart når produksjonen skal starte.

Når det konstrueres en prototype kan det oppdages feil og ting som må forbedres. Det å lage en prototype er derfor et veldig viktig steg i en produktutviklingsprosess. Gjennom dette steget validerer man designløsningen og unngår uheldige konstruksjonsløsninger som kan føre til dårlige egenskaper i produktet. Andre ganger lager man prototyper for å kunne selge inn ideen til en investor, tredjepart eller kunde.

Hvilken prototypemetode skal jeg gå for?

En prototype kan fremstilles i ulike materialer og ved hjelp av forskjellige produksjonsmetoder. En veldig populær prototypemetode er 3D-printing, hvor du fremstiller et nesten identisk eksemplar av produktet. Her får du muligheten til å få en prototype i høy kvalitet og teste kompleks geometri før produksjonen skal i gang. Denne metoden krever heller ikke lang tid, så den er godt egnet som et mellomstadium til en videre prosess – eller som en produktverifikasjon og designbekreftelse av ditt produkt.

3D-printing kan ofte leveres raskt om du har en 3D-modell av ditt produkt. For å 3D-printe et produkt man ha en 3D-modell av produktet. Om ikke du har dette – kan vi hjelpe deg å designe produktet, før det skal 3D-printes.

3D-printing er ikke den eneste løsningen, og ikke alltid en farbar vei. Andre prototypemetoder kan være CNC-maskinering, der man freser ut i tre, metaller eller plast. En annen metode er silikonforming – da lager man en form i silikon og bruker vakuum til å trekke materialet inn i formen og få gode resultater. Gjennomsiktige deler, myke deler, små serier av produktet osv. Man støper produktet – og har da et større spekter av materialmuligheter enn ved 3D-printing. Ofte kan det lages 20 – 30 produkter med en silikonform. Vakuumforming egner seg godt når man ønsker seg fysiske egenskaper som ikke er så lett å oppnå med 3D-printing. Ved silikonforming har man også gode muligheter til å lage deler med kompleks geometri.

Hva skal det endelige produktet bli?

Hvilken metode du skal bruke for å lage en prototype avhenger veldig av hva det endelige produktet skal bli. Veldig ofte er jo nettopp det man skal lage ikke laget før, men du har likevel kanskje en formening om hva det endelige produktet skal lages av.

Et godt eksempel på hva er en prototype: Disse prototypene er laget for å verifisere design, selge inn til kunde, og gjøre tester av filtermaterialer. Disse high-end modellene av industrimaskene består av to ulike materialer, PP-lignende materiale overstøp med en mykere TPE-lignende materiale. Det sorte er stivt, men fleksibelt med snapp fester. Det oransje er mykt så det får en pakningseffekt.

Hvor hardt eller hvor mykt skal det være? Elastisitet? Er det helt eller delvis gjennomsiktig? Skal den være ensfarget? Krever det fleksibilitet i materialet? Må det være vanntett? Tåle varme? Hva skal det brukes til – og av hvem? Overflatestruktur? Matkontakt? Det er mange forhold man skal ta stilling til – både når det gjelder design, funksjon og materialvalg når man skal lage en prototype.

Hvor kan jeg lage prototyper i Norge?

Gode råd til hvordan DU skal lage DIN prototype kan du få av oss. Vi har erfaring med å lage prototyper på følgende måter:

  • 3D-printing, Photo-reaktive resiner (SLA modeller, SLS, m.m.)
  • CNC-maskinering i treverk, plast og metaller.
  • Tekstiler / søm
  • Gummilignende materialer i ulike hardheter
  • Glass
  • Porselen og keramikk
  • Vakuumforming / trekking
  • Blisterlignende ting som innlegg i emballasje o.l.
  • Silikonforming og støpning av komponenter i små serier ved hjelp av denne metoden.
  • Mekaniske, sammenstilte løsninger / m.m.

Hos oss i Mezonic AS kan du produsere dine prototyper. Få gode råd til ditt design, eller hjelp til å lage designet før du går i gang med prototypen, veiledning i metodevalg. Vil du ha mer informasjon om “Hva er en prototype” kan du få dette i en samtale med vårt dyktige team.

Vi består av datterselskapene Pavels Innovation og ProtoFab, som blant annet produserer prototyper og har høy kompetanse på prototyping av ulike slag og løsninger, og 3D-printing, med et av Norges største sentre for 3D-printing. Vi holder til i Porsgrunn.

Ta kontakt med oss her for å høre mer om et samarbeid med oss!
About the author

Leave a Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.